Kirkkoherra A.E.Jokipii

Rauman Säästöpankin 100-vuotisjuhlissa
 
Vuosi: 1955
Lisätiedot: Rovasti, teol.tri hc Aapeli Erhard Jokipii syntyi Keuruulla 1893 ja kuoli Jyväskylässä 1968. Rauman kirkkoherrana hän toimi 1943-63. Tämä aika oli seurakuntatyössä monin tavoin kehityksen aikaa. Pienryhmätoiminta astui kuvaan, seurakunta sai kesäkodin Pidesluodosta ja nuoriso leiripaikan Aikosta. Partiotoimintaa tuettiin voimakkaasti. Kirkko sai uuden katon ja lämmitysjärjestelmän sekä hautausmaa sankaripatsaan. Monnan hautausmaa kappeleineen valmistui 1957. Haappustenmäen työkeskus valmistui. A.E. Jokipii tunnettiin temperamentikkaana pappina sekä musikaallisena ja taidetta harrastavana henkilönä, joka myös kirjoitti monia kirjoja.
Aapeli Erhard Jokipii oli rotary. Tämän jutun on kauppaneuvos Aatos Rannalle kertonut sosiaalipäällikkö Heikki Kiviluoto.
Minulla oli Kuivalahdella hyvä kalapaikka. Sovimme ystäväni kanssa erään rotarykokouksen jälkeen, että tehdään kalareissu. Keskustelumme kuuli myös Aapeli "piipeli" Jokipii, joka tuli luoksemme ja pyysi päästä mukaan. Suostuimme, tottahan toki.
Tulimme sovittuna päivänä sovitulle paikalle, johon saapui myös A.E. Jokipii mustassa asussa, musta lierihattu päässä. Sanoimme, että ei onkireissulle lähdetä hattu päässä. Jokipii totesi, että ei hänellä muunlaistakaan ole.
Niin lähdettiin soutamaan.
Tulimme kalapaikalle, ankkuroimme veneen ja aloitimme alkuseremoniamme. Nousimme seisomaan, paljastimme päämme ja lausuimme yhteen ääneen: "Hyvät Kuivalahden ahvenet. Olemme tulleet teitä tervehtimään. Olkaa hyvät ja käykää koukkuumme! " Kirkkoherra Jokipii katseli toimitusta ja totesi närkästyneenä: "Tuo on silkkaa taikauskoa, minä en tuollaista tee". Sitten alkoi onkiminen. Minun ja kaverini onkeen tarttui ahvenia kuin siimaa, mutta Jokipiin onkeen ei ainuttakaan. Kun tällaista oli jatkunut jonkin aikaa, nousi Jokipii seisomaan, otti hattunsa pois päästään ja lausui: "Hyvät Kuivalahden ahvenet. Olen tullut teitä tervehtimään. Olkaa hyvät ja käykää myös minun koukkuuni." Sitten Jokipii heitti onkensa veteen. Kohta kuku oli veden alla. Aapeli Piipeli veti ongen kiivaasti ylös mutta sellaisella voimalla, että kala lensi yli veneen ja putosi toiselta puolelta veteen. Silloin Jokipii: "Katos per...peruketta, kun katkes!"
Kortit:  Kirkkoherrat
 
takaisin
 
 Kerro tästä ystävälle!
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys