Lisätiedot: | Dipl. ins. Otto Mikkelä, joka piirroksen löysi kertoo näin:
"Jo pikkupoikana näin kalliossa joitakin naarmuja, jotka minusta muistuttivat riimukirjoitusta. Tanu Koskela, joka lapsuusaikanaan asui Suvantolassa kertoi havainneensa samat naarmut. Jonakin kesänä joskus 1950- tai 1960-luvulla istuin kalliolla ja katselin raaputuksia. Ne näyttivät tarkemmin katsottuna muodostavan jotakin järkevää. Ryhdyin aikani kuluksi tutkimaan asiaa tarkemmin ja raaputtelin uria tiilikiven palasella. Lopuksi tuli jäkälän peittämistä urista esille nykyinen kirjoitus punaisella tiilipölyllä piirrettynä. "Tiilikirjoitus" säilyi paikalla muutamia vuosia, kun joka kesä piirsin sen uudelleen esille. Lopuksi maalasin urat valkoisella maalilla, mikä kesti pitempään. Nytkin kirjoitus pitää ajoittain maalata esiin."
Kivi on keskeltä haljennut. Siihen Otolla on selitys:
"Kirjoitus oli alunperin Suvantolan saunanrannan kalliossa, joka louhittiin pois Holmningin kanavaa tehtäessä. Kun kuulin louhinnasta, otin yhteyttä Rauman kaupungin viranomaisiin ja pyysin, että louhinta tehtäisiin siten, että kirjoitus säilyy yhdessä lohkareessa, joka voidaan siirtää turvaan tulevan kanavan ulkopuolelle. Asiaa käsiteltiin kaupungin elimissä. . Päätökseksi tuli, että kirjoitus säästetään. Kun tulin louhinnan jälkeen Raumalle ja Petäjäkseen, oli kirjoitus louhittu irti rantakalliosta ja lohkare, joka oli haljennut kahteen osaan oli siirretty nykyiselle paikalleen. Kalliossa oli ilmeisesti ollut särö kirjoituksen kohdalla. Kirjoituksen yläosa on suuri louhittu lohkare, mutta alaosa vain ohut säröjä pitkin lohjennut kappale. Yläosa oli niin raskas, etten pystynyt sitä liikuttamaan mihinkään. Ainoa mahdollisuus oli kaivaa kuoppa sen alle ja pudottaa kivi siihen. Paikalla on vain vajaa metri maata peruskallion päällä, mutta se riitti niin, että kiven yläpinta tuli maan tasalle. Ohuen alaosan yritin sovittaa paikoilleen niin hyvin kuin taisin, mutta kevyenä se on liikkunut kun kasvisto on tunkeutunut rakoon."
Mutta kuka oli tämä Ismael Knutell.
Rauman historia mainitsee, että hän oli porvarisukua, asui Knuutilan talossa ja avioitui 20- vuotiaana v.1761 tunnetun Anckar-aatelissuvun Anna Anckarin kanssa ja oli hänen ensimmäinen aviomiehensä. Näin sanovat kirkonkirjat: Raumalla vihittiin 22.12.1761 drengen (renki) Ismael Knutell ja Borgare dotter (porvarin tytär) Anna Caisa Anckar.
Hänellä oli veli, Johan Knutell, joka oli laivuri ja laivaosakas . Isän nimi oli Simo Knutell, josta tiedetään, että hän oli varakas porvari. Ismael syntyi 8.9.1741 ja oli siis kymmenvuotias, kun ikuisti jälkensä historiaan. Ilmeisesti vuodenpäivä on yhdestoista elokuuta, eikä maaliskuuta, eli kesäisenä päivänä piirros on tehty. |