Rauman muistopatsaat
patsasvideo1.wmv
Hj. Nortamon patsaan paljastus. Video: tervehdyskäynti patsaalle. Klikkaa kuvaa
 
Lähde: video: Jouko Nummela, kuva: Rauman Museo
Lisätiedot: Oli kolea, sateinen päivä kolmastoista kesäkuuta 1930. Silti Posellin tori oli ääriään myöten täynnä väkeä. Keskellä toria seistä tönötti verhon peittämä pylväs. Oli kiirinyt tieto, että kirjailijamestari itse saapuisi 70-vuotispäivänään Raumalle oman patsaansa paljastustilaisuuteen.
Hj. Nortamo, joka viime vuodet oli asunut Porissa oli sieltä käsin tehnyt jaarituksillaan Rauman tunnetuksi koko valtakunnassa. Kaikki halusivat hänet nähdä. Ja toive toteutui. Nortamo saapui paikalle ja kansalle kerrottiin, että kirjailijalle oli juuri myönnetty kaupungin kunniaporvarin arvo. Sitten paljastettiin Wäinö Aaltosen veistämä patsas. Juhlaillallisilla tuli tieto, että valtioneuvosto oli myöntänyt Nortamolle professorin arvon. Illalla vastaperustettu Nortamo Seor mönsträsi hänet vielä seuran amiraaliksi.

Kun patsas oli paljastettu ja puheet pidetty, kansa poistui. Myös Nortamo poistui sateensuojaan. Näin muistelee Into "Pärre" Parvala:
Kiitospuhees Nortamo joudus pitämä oikke aikamoises rankkasattes, nii ett ei ollu lainkka ihme, ett Nortamo, vanh miäs heti puhes pidettyäs hak vaimos Mimmin kans sattesuaja. Nii het tliiva meill. Mnää oli sillo nuar ylioppilas ja kuulin ko Nortamo jo heti tampuuris kysys: "Hyvä päevä Ulla, mitäs tykkäsis ?". Mnuu faster Ulla tokas suaran tappahas: " Kyll hyvä oll, ettäs pysti sais, vaikkas katokki niinko skorsteeni nokast". Nortamoll ol lysti.

Video: Nortamo Seor tuo kukkatervehdyksen Nortamon patsaalle.

Nortamon jaarituksista on ostettavissa DVD-levy. Tarkemmin:
NORTAMON JAARITUKSIA ELOKUVINA

Kortit:  Rauman muistopatsaat
 
takaisin
 
 Kerro tästä ystävälle!
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys