Rauman muistopatsaat

Alfred Kordelinin patsas
 
Vuosi: 2006
Lähde: Kuvat: Jouko Nummela
Lisätiedot: Liikemies ja suurlahjoittaja Alfred Kordelin sai 49 vuotiaana väkivaltaisen lopun. Hänet tappoivat Lammin Mommilassa venäläiset matruusit v. 1918. Syytä murhaan ei tarkkaan koskaan saatu selville.
Yllätys koettiin, kun tämän naimattoman, tavattoman rikkaan miehen testamentti näki päivänvalon. Hän testamenttasi lähes koko omaisuutensa säätiölle, jonka tuli jakaa varoja suomalaisen tieteen ja taiteen tukemiseksi. Näin syntyi Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto. Alfred Kordelin haudattiin syntymäkaupunkiinsa Raumalle. Myöhemmin hänen hautapaikkaansa Rauman Vanhalle hautausmaalle rakennettiin siunauskappeli.

Alfred syntyi v.1868 vaatimattomaan raumalaiseen merimiehen kotiin. Työntekonsa hän aloitti merimiehenä, mutta liikemiesvaistot vetivät hänet pian kaupanteon piiriin. Alku oli hankalaa; konkurssikin tehtiin. Mutta vähitellen onni rupesi näyttämään valoisamman puolensa. Kahdenkymmenen vuoden aikana hän pääasiassa omaisuuskaupoilla loi rikkautensa. Hän hankki omistukseensa trikooteollisuutta Tampereelta, metalliteollisuutta Jokioisista ja ryhtyi laivanvarustajaksi. Hän omisti Naantalin Kultarannan ja Jokioisissa ja sen lähipitäjissä Suomen suurimman maaomaisuuden. Myös Reposaaren saha kuului hänen varallisuuskirstuunsa.

Kortit:  Rauman muistopatsaat
 
takaisin
 
 Kerro tästä ystävälle!
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys