Eurajoki

Erikoisesti koristettu rakennus
 
Vuosi: 2006
Lähde: kuva: jn,
Lisätiedot: Tämä Lavilan viljavarastorakennuksen lähellä oleva rakennus on nimetty aikoinaan Sevastoopeliksi tai Krimiksi. Rakennus valmistui Krimin sodan aikoihin ja se tuli Vuojoen kartanon metsänvartijalle tai portinvartijalle ( tieto epävarma ). Suunnittelijana oli tunnettu arkkitehti Chiewitz, joka on piirtänyt mm. Keski-Porin kirkon ja Ritarihuoneen Helsingissä.

Jaakko Virtasen selvennystä liittyen kuvaan:

Yllä olevan kuvan uusgoottilainen tupa ei ole ”Sevastoopeli”. Rakennusvaiheessa vuonna 1856 paikallinen asujaimisto antoi kuvan rakennukselle nimen ”Krim”. Tietämäni mukaan ko. rakennus oli alun alkaen portinvartijan talo mutta myös myllärin asunto. Rakennuksen on suunnitellut Georg Policron Chiewitz, joka tuli Ruotsista Turun läänin lääninarkkitehdiksi. Hänen uusgotiikkaansa on useilla paikkakunnilla Suomessa ja myös Ruotsissa. Eurajoella kyseisiä luomuksia on ollut kolme. Mm. Helsingin ritarihuone on Chiewitzin käsialaa. Eri paikkakuntien Ghiewitzin luomukset ovat yleensä arvorakennuksia ja suojattuja. Rakennustaiteen museo suoritti 70-luvun alussa ”Sevastoopelista” katselmuksen mutta havaitsi sen ominaispiirteiden siinä määrin turmelluiksi, ettei entisöintiä ja suojelupäätöksiä voitu harkita. Eurajoella kyseisiä rakennuksia on ollut kolme, joista kaksi on purettu.

”Sevastoopeliksi” nimetty rakennus sijaitsi Lavilan ja Maaden kylien rajalla. Rakentamisen aikaan oli käynnissä Krimin sota ja Sevastobol oli piiritettynä. Niinpä paikallinen asujaimisto antoi toiselle rakennukselle nimeksi ”Sevastoopeli” ja kuvassa olevan nimeksi ”Krim”. ”Sevastoopeli” oli suunniteltu kartanon portinvartijan asunnoksi mutta myöhemmin se toimi kartanon kiertokouluna ja opettajan asuntona. Kartanon metsänvartijan Henrik Wirtasen perheen tullessa v. 1884 Eurajoelle, asettui perhe v. 1895 ”Sevastoopeliin”. Virtaset asuivat rakennuksessa vuoteen 1963 lunastettuaan 1920-luvulla tilan rakennuksineen puutarhatilaksi. V. 1963 tila ja rakennus myytiin, jolloin uudet omistajat modernisoivat heti uusgotiikan merkittäviä piirteitä pois ja samalla raivaten metsänvartijoiden (Henrik ja Yrjö Wirtanen) suunnitteleman ja istuttaman puiston. Koko rakennus purettiin maisemasta 1970-luvun alussa. Rakennuksen historiasta, arkkitehtuurista ja toiminnasta on ollut useita lehtikirjoituksia. Tarkemmin ”Sevastoopelin” historiaa on kuvattu kirjassa ”Kotiseutumme Eurajoki XX” / Jaakko Virtanen. Georg Chiewitz piirsi Wuojoen kartanoon myös pajarakennuksen.

Kortit:  Eurajoki
 
takaisin
 
 Kerro tästä ystävälle!
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys