Kuuskajaskari
 
Luonto
Kuuskajaskarin saari sijaitsee Rauman saaristossa n. 7 km:n päässä kaupungista. Sen pinta-ala on 26 ha. Luonto on tyypillistä Raumanmeren saariston luontoa. Ehkä tavanomaisesta poikkeavaa on saaren runsas kuusimäärä. Tästä lienee saari saanut nimensä: Kuusia kajastava kari. Klikkaa kuvaa.


Asutushistoria
Tasan 100 vuotta sitten, vuonna 1905 rakensi Luvialta tullut Nestor Fagerström tänne kotinsa. Kuvassa Nestor ja hänen pojanpoikansa Aleksi Rauhavirta.
Klikkaa kuvaa. Näet Nestorin torpan.Puolustuslinnake
Talvisodan aikana 1939 ryhdyttiin Kuuskajaskarista tekemään rannikkotykistölinnaketta. Sodan jälkeen puolustuslinnake muutettiin koulutuslinnakkeeksi. Rannikkotykistön varusmiehiä koulutettiin saaressa aina vuoteen 1998 saakka. Silloin saari tyhjeni sotilaista. Vain tykit, juoksuhaudat ja rakennukset jäivät.


Rakennusten uusiokäyttö
Vuonna 2000 Rauman kaupunki osti saaren itselleen kaikkine rakennuksineen. Ryhdyttiin suunnittelemaan niille uutta käyttöä. Muutamat yhdistykset ovat vuokranneet rakennuksen ja talkoovoimin kunnostavat siitä itselleen kokoontumistilaa. Kuvassa vanha sotilaskotirakennus. Raumalainen kiviexpertti Martti Tuominen pystyttää rakennukseen saariston kivilaji- ja kasvillisuusnäyttelyä. Klikkaa kuvaa.
Virkistyskäyttö
Saareen kulkee kesäisin säännöllinen vesibussiyhteys Raumalta. Saaressa on kahvila-ravintola, kasarmirakennuksista voi vuokrata yösijan, on rakennettu grillikatoksia ja makkaranpaistopaikkoja. On sauna ja uimaranta. Sotilas-ajan nähtävää löytyy kosolti.


Jaskarin erikoisuus
Saaren erikoisuus ovat kalliossa olevat mustat diapaasijuonteet, joita Martti Tuominen on kaivanut esiin. Arvattavasti joskus muinaisuudessa kallio on halkeillut ja täyttynyt diapaasi-nimisellä kivilajilla. Juonteiden leveys on 0,5 - 1,5 metriä.

Satelliittikuva ja kartta Kuuskajaskarista


 

Kuuskajaskarin näkymiä
Kuuskajaskari
Rannikkotykistölinnake
Martti Tuominen ja kivet
Retkeilysaari
Diapaasijuonne
DVD
Raumalaista sota-ajan historiaa elokuvina. LISÄTIETOJA
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys