Eurajoki
 
Löytöretkillä etsimme Rauman ympäristökunnista kiinnostavia kohteita, jotka eivät ole yleisesti tunnettuja.

Eurajoella meidät pysäytti vanha kivisilta, joka oli nimetty Museosillaksi ja rauhoitettu.
Ihailimme entisaikojen sillanrakennustaitoa: ei betonia, ei rautaa. Vain luonnonkiviä, jotka oikealla tavalla on ladottu sillaksi. Klikkaa kuvia. Saat lisätietoa.

Rauma-Pori pikatien varressa on KÄMPÄN KAFFETUPA. Minkä ihmeen kämpän ? Opiskelijaboksinko ? Astuimme sisälle kaffetupaan ja saimme täydennystä vajavaiseen tietovarastoomme.Kaffetuvan omistaja Kari Jussila esitteli meille metsästä löytyneitä kapearaiteisen rautatien vääntyneitä ja maailmanmurjomia kiskoja.

Siellä täällä Verkkokarin ja Kämpän välillä on lähes viivasuoria tienpätkiä. Ne ovat entisen radan pohjia.


Suuntasimme retkemme Irjanteen kirkolle. Kirkkosalissa silmiimme pisti upea kirkkolaiva, josta ajatukset juontuivat aina 1700-luvun merisotiin.


Irjanteen kirkolta löysimme myös vanhan hevospuomin. Tähän paikkakuntalaiset ovat kirkonmenojen ajaksi kiinnittäneet hevosensa. Puomin oheen on kiinnitetty hauska muistotaulu.


Kirkkomäellä on myös muistotaulu Åke Tottista, henkilöstä, josta eurajokilaisilla ei ole kovin hauskoja muistoja.Keskellä Lavilan aukeita on vaikuttava rakennus, joka pysäyttää kulkijan.


Lähellä entistä Lavilan viljamakasiinia on erikoisin koristein varustettu talo. Paikkakuntalaiset nimittävät sitä Krimiksi tai Sevastoopeliksi. Mistä omituinen nimi ?


Lähellä Eurajoen keskustaa on nykyajan erikoisuus. Eurajoen vesitornin kylkeen on kiinnitetty ns. Foucaultin heiluri.


Vuojoen kartano on komea rakennus, kuin linna, jonka ei ajattelisi kuuluvan lainkaan näille syrjäkulmille. Rakennuksesta on vaikea sanoa, kumpi puoli on etu- ja kumpi takapuoli. Kummatkin puolet ovat nimittäin yhtä mahtavia. Rakennuksen ja joen välissä olevassa maastossa on rakennuksen koolle vertaa vetävä kuusikuja. Klikkaa kuvaa.

Lähellä Verkkokarin rantaa meidät pysäytti metsän siimeksessä pilkottava, keskeneräiseltä vaikuttava, outo rakennus. Sen lasittomat, mustat ikkuna-aukot tuijottivat tyhjinä ja aavemaisina. Mikä on tämä kummajainen ?


Purjelaivakauden painolastipenkat ja -kivikasat on nykyaika suureksi osaksi jyrännyt alleen. Eurajoen salmen Kaunissaaresta sellainen kuitenkin vielä löytyy. Hiekkamaasta, jota laivat ovat purkaneet saaren rantaan, löytyy erikoisia ulkomaan kiviä.

Kaunissaaressa on toinenkin erikoisuus: valtava, sahausrimoista muodostunut niemen kärki.

Kartta Eurajoesta

Sekä nykyisiä että historiallisia kuvia Eurajoesta voit katsella klikkaamalla linkkiä:
KUVIA EURAJOELTA
 

Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
Eurajoki
 
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys