Kalliopiirrokset (Pihlus)
 
Kuvassa Rauman Nurmesluodon kallioita. Näissä kallioissa on alla kuvattuja kalliopiirroksia.

Kalliomaalaus on kallioseinämään väreillä maalattu. Kalliopiirros sitä vastoin on joko hiomalla, hankaamalla, raaputtamalla tai hakkaamalla kalliotasanteeseen uurrettu. Vanhoja kalliopiirroksia, jopa esihistorialliselta ajalta on löydetty mm. Ruotsista ja Norjasta, mutta Suomen löydetyt piirrokset ovat vain viime vuosisatoina tehtyjä.

Naapurimaissamme kalliopiirrokset on yleensä tehty joko vaakasuoriin tai loivasti viettäviin sileisiin muinaisiin rantakallioihin, ja tällaisilta paikoilta niitä Suomestakin tulisi etsiä. Otollisia paikkoja ainakin on runsaasti, mutta luonto on myös osannut hyvin piilottaa kaikki jäljet kasvillisuuden ja maakerrostumien alle. Vuosituhansien kuluessa maasto on muuttanut muotoaan ja entiset rantakalliot ovat jääneet toisinaan hyvinkin kauas sisämaahan. Sammal ja turve on pikkuhiljaa peittänyt kalliot, joten mahdolliset kalliopiirrokset saattavat olla nykyään syvällä maan kätköissä. Ja vaikka kalliopiirrokset olisivat esillä avokallion pinnassa, voi niiden havaitseminen osoittautua hyvinkin vaikeaksi. Kalliopiirrosten uurteet saattavat olla ainoastaan muutamien millimetrien syvyisiä, jolloin ne on parhaiten havaittavissa silloin, kun valo osuu niihin sopivalta suunnalta. Esimerkiksi monet Ruotsin kalliopiirroksista onkin havaittu vasta ilta-auringon paisteessa tai sateen kastelemalta kalliolta. ( teksti: Juha Marienberg )

Raumalla Nurmesluodon Pihluksessa on sileä rantakallio, jolta voidaan löytää useita kalliopiirroksia. Vanhimmat täällä näyttävät olevan 1700-luvulta.

Lisää Pihluksen piirroksia näet, kun klikkaat linkkiä: lisäkuvia.

Otan mielelläni vastaan tietoja Rauman ja ympäristön kalliopiirroksista.
jouko.nummela(at)raumakuvasto.fi
 
lisäkuvia
 

Kalliopiirrokset, Pihlus
Kalliopiirrokset, Pihlus
Kalliopiirrokset, Pihlus
Kalliopiirrokset, Pihlus
Kalliopiirrokset, Pihlus
Kalliopiirrokset, Pihlus
 
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys