Hj.Nortamon Rauma
 
Rauma, sinä ikivanha, herttainen Rauma.
Kuinka oudon näköiseksi oletkaan käynyt viimeisinä vuosikymmeninä. Et ole enää sama kuin ennen. Koko ulkoasusi on muuttunut.

.

.

.

Mutta korkean ikäsi arvokkuus pilkistää kaikista peittely-yrityksistä huolimatta joka kulmalta esiin. Ylimykselliseen yksinäisyyteen vetäytyneenä vanha luostarikirkko yhä vieläkin kohottaa sädekehän ympäröimää ristiänsä taivasta kohti. Arvokkaana ja hartauteen kehoittavana se seisoo vielä tänä päivänä katsellen uuden sukupolven ahertelua, niin kuin se on jo aikoja sitten maatuneitten sukupolvien toimintaa seuraillut.

.

.

.

Ja temppelin juurella mutkittelee Raumanjoki yhtä vallattoman oikullisena kuin ennenkin paisuen milloin vuolaaksi virraksi, milloin taasen veden puutteesta kärsiväksi puroksi.

.

.

.

Muuttumattomana yhä vieläkin jykevätyylinen torin syrjässä seisova raatihuone edustaa vanhan ajan porvarillisuutta.

.

.

.

.

Vielä muistuttavat Marela ja Käkelä miltei koskemattoman näköisinä menneitten aikojen komeutta ja Kiviniemen kulmalla ja Naulamäessä ovat pienet, vanhanaikaiset asumukset säilyneet tiheissä ryhmissään.
Ja niitä nyt katsellessa tuntuu kuin ne peloissaan kaikesta siitä uudistuksesta, mikä niiden ympärillä tapahtuu, siirtyneet vielä lähemmäksi toisiaan ja kuin ne kuiskailisivat keskenään: - Kas näin, pysytään koossa, hyvät ystävät. Näin on lämpimämpää ja ennen kaikkea turvallisempaa.
Hj.Nortamo

Kirjailija Nortamo oivalsi oikein. Vanha Rauma pysyi koossa ja vuonna 1991 se nimettiin yhdeksi Unescon maailmanperintökohteeksi.
 

Kaupunkinäkymä Tarvonsaaressa
Kirkon torni
Rauman joki
Vanha raatihuone
Sumuinen Vanha Rauma

Jouko Nummelan elokuvalista, elokuvien esitykset ja myynnit.
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys