Hj. Nortamo
 
Frans Hjalmar Nortamosta on sanottu, että hän on raumalaisen identiteetin luoja luomalla kirjoitetun asun Rauman murteelle ja taltioimalla ”jaarituksissaan” raumalaista elämää sekä maalla että merellä. Klikkaa kuvaa.


Nortamo oli siviiliammatiltaan lääkäri. Maan kuuluksi hän kuitenkin tuli humoristina ja murrekirjoituksillaan. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen arkistosta löytyi vast´ikään fonograafirulla, johon on 1928 taltioitu Nortamon puhetta. Siinä hän lukee pätkän omaa jaaritustaan. Klikkaa kuvaa.

Nortamo oli myös laulumies ja raumankielisten laulujen sekä ryyppylaulujen sanoittaja. Klikkaa kuvaa. Kaupunkiopas Reino Peippo esittää Nortamon kauniin ja valoisan ”Meijän dorp”.
Vuonna 1930 paljastettiin Raumalla Väinö Aaltosen veistämä Nortamon patsas vuotta ennen kirjailijamestarin kuolemaa Nortamo itse oli mukana tilaisuudessa. Miten hän suhtautui muistomerkkiinsä, sitä muistelee ohessa Into Parvala. Klikkaa kuvaa.
Hj. Nortamon muistoa ja Rauman kieltä vaalii Raumalla Nortamo-Seor. Se perustettiin Nortamon vielä eläessä ja seuran amiraaliksi nimitettiin perustamiskokouksessa Hj. Nortamo. Klikkaa kuvaa: Seura marssii amiraalinsa patsaalle.
 

Hj. Nortamo
Hj.Nortamo
Hj. Nortamo
Hj. Nortamo
Hj. Nortamo
Jouko Nummelan elokuvat, tiedot esityksistä ja ostopaikat !
Klikkaa linkkiä !
JN-Kulttuurivideot
JN-Kulttuurivideot
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys