Valokuva lehdessä
 
Kaupunkilehti Uusi Rauma täyttää tänä keväänä 25 vuotta. Tänä aikana lehti on kokenut voimakkaan teknisen kehityksen sekä painotekniikassa että nimenomaan valokuvien käsittelyssä.

Kun Uusi Rauma aloitti ilmestymisensä vuonna 1979, kaikki lehden valokuvat olivat mustavalkoisia. Kuvat kehitettiin ja paperikuvat valmistettiin toimituksen pimiössä. Sen jälkeen kuvat rasteroitiin eli muutettiin reprokameralla rasteripisteiksi. Näin saatiin mustan eri sävyt esiin. ( klikkaa kuvaa 1 )Lehti ei kuitenkaan ollut täysin mustavalkoinen. Kirjapainosta löytyi mustan lisäksi toki muitakin värejä. Niitä käytettiinkin, mutta kalleuden vuoksi säästeliäästi. Värejä oli etusivun ja takasivun mainoksissa. ( kuva 2. )


1980-luvun puolivälissä värikuvat tulivat säännöllisesti lehteen. Yli 90 % kuvista oli kuitenkin yhä mustavalkoisia. Kalliita ja hankalia värikuvia otettiin vain muutamaan juttuun viikossa ja niiden saaminen oli nopeimmillaankin parin päivän projekti. Ensinnäkään filmiä ei voitu kehittää toimituksessa , vaan se piti viedä valokuvausliikkeeseen. Eivätkä nekään Raumalla vielä silloin niitä kehittäneet, vaan joutuivat lähettämään eteenpäin. Kun filmi saatiin takaisin, valittiin julkaistavat kuvat- ja filmi lähetettiin värieroteltavaksi aluksi aina Lahteen saakka. Myöhemmin se tehtiin Porissa. ( klikkaa kuvaa 3)
1990-luvun puolivälissä värikuvan käsittelyaika lyheni jo pariin tuntiin. Kuvat otettiin edelleen filmille mutta pystyttiin nyt kehittämään raumalaisessa valokuvausliikkeessä nopeasti. Paperikopiot ja rasterit voitiin ohittaa, kun kuvat skannattiin ja liitettiin sivutaittoon digitaalisesti. Kuvaajan työ myös helpottui, kun kaikki kuvat alettiin ottaa värifilmille. ( klikkaa kuvaa 4 )

Koko 1990-luvun UR kuvitti juttunsa edelleen enimmäkseen mustavalkokuvilla, sillä kaikille lehden sivuille ei painoteknisistä syistä väriä riittänyt. Värisivut varattiin ilmoituksille. 1990-luvun lopulla lehteä alettiin painaa Raumalla. ( klikkaa kuvaa 5 )
 

Mustavalkoinen Uusi Rauma
Uusi Rauma 80-luvun alussa
Eila Minkkinen
Värikuvia UR:ssä
UR sivu uudella vuosituhannella
 
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys