Santamatala
 
Santamatala on pieni, veden yläpuolelle nouseva soraharjanne, saareksikin sitä voisi sanoa, Rihtniemen nokan ulkopuolella aavan meren partaalla. Kuvassa, joka on otettu Rihtnimen lintutornista, Santamatala nähdään matalana ”viiruna”. Kuitenkin saari on varsin merkityksellinen raumalaisveneilijälle. Venereitti kulkee sen ja Kovankivien välistä. Kun Raumalta matkataan kohti etelää, Santamatalan jälkeen on edessä suojaton aava selkä. Mutta etelästä raumalle tultaessa voi Santamatalan jälkeen jo hengähtää. Kohta tullaan saariston suojaan. Luonnonolosuhteiden ankaruudesta huolimatta kesällä saari puhkeaa kukkaloistoon. ( klikkaa kuva1 )

.

Kun jäätilanne on sopiva ja talvimyrskyt rajut, voi Santamatalan rannoille nousta metrienkorkuiset ahtojäävallit. ( kuva2 )

.

.

.

Santamatalassa on vuosikymmeniä maannut proomunhylky. Vieläkin siitä on muutama parru ja lahonnut lankunpätkä jäljellä. Nämä kuvat ( 3 ja 4 ) on kuvattu vuonna 1968, jolloin proomu oli vielä hahmossaaan. Proomun historia on seuraava:
Joskus 1950-luvulla hinattiin Rauman satamassa tarpeettomaksi käynyttä proomua Rihtniemen kylärantaan, jossa siitä piti tehdä laituriarkku. Matkalla myrsky yllätti ja proomu piti irroittaa hinauksesta. Se ajautui Santamatalaan, jossa se myrskyjen ja korkean veden ajamana nousi saaren korkeimmalle harjanteelle. Proomun koosta saa käsityksen, kun vertaa sitä sen kyljessä istuvaan naiseen.

.

.

Santamatala on tunnettu myös siellä olleesta kaasasta. Tätä merimerkkiä kohti veneilijän oli helppo suunnistaa. Ikävä kyllä aika tekee tehtävänsä. Pyryn päivän luoteismyrskyssä vuonna 2001 tämä kaasa tuli matkansa päähän ja romahti. On virinnyt idea sen uudelleen pystyttämisestä, onhan kaasa entisaikojen merenkulkuun liittyvä merimerkki. Nykyisin kaasan virkaa hoitaa tutkaheijastin
 

Santamatala.
Santamatala.
Santamatala
Santamatala
Santamatala
 
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys