Merimuseohaave toteutui
 
Raumalla on kunniakkaat merenkulun perinteet. Merellä on sohlattu niin kauan kuin kaupunki on ollut olemassa ja voimakkainta merenkulku oli 1800-luvun lopulla. Rauman historiallinen museo otti aikoinaan ohjelmaansa myös merihistorian, mutta se ei tyydyttänyt kaikkia, vaan niistä ajoista alkaen, siis jo yli sata vuotta, Raumalle on haluttu rakentaa oma raumalaisesta merenkulusta kertova museo. Klikkaa kuvaa.Osmon tarina
Fregatti Osmo valmistui Raumalla vuonna 1869. Alkoi Osmon 50-vuotinen taival maailman merillä ja yleensä onnellisten tähtien alla. Satamaluettelo koostuu kunnioitettavasta määrästä satamia ympäri maapalloa.
Aika teki tehtävänsä ja Osmo alkoi käydä vanhaksi. Osmo siirrettiin vanhuuslevolle Helsingin Mustasaaren rantaan ja poistettiin rekisteristä 1928. Silloin Satakuntalainen osakunta sai idean: Kunnostetaan aluksesta museolaiva! Osakunta ostaa räväytti aluksen ja hankkeessa oli innolla mukana useita raumalaisia. Vaikka museolaivan lopulliseksi asemapaikaksi suunniteltiin Seurasaarta, esittelisi alus kuitenkin raumalaista merihistoria kaikelle kansalle. Miten hankkeelle lopulta kävi ? Klikkaa kuvaa.

Uljaksen tarina
Kuunarilaiva Uljas valmistui Raumalla 1891. Se oli viimeinen Rauman varvilta valmistunut alus. Kuusikymmentä vuotta Uljas nimensä mukaisesti uhmasi maailman myrskyjä ja selviytyi niistä voittajana. Kun Uljas lopulta jouduttiin poistamaan rekisteristä 1950, mietittiin, mitä uskolliselle ja kunniakkaalle palvelijalle tulisi tehdä. Monien mielessä kangasteli silloin museolaiva. Miten kävi ? Klikkaa kuvaa.Vanha merikoulu
Kun merenkulun opetukselle valmistui uusi koulutalo, ryhdyttiin vanhaa taloa himoitsemaan merimuseoksi. Asiaa ajamaan perustettiin vuonna 1984 Rauman Merimuseoyhdistys. Piti odottaa kuitenkin uutta vuosituhatta ja käydä läpi monia kommervenkkejä ennen kuin taloa voitiin ryhtyä rakentamaan museoksi. Videossa koulua muutetaan museoksi. Puhujat: Pekka Marva, Markku Vahtoranta ja Hannu Vartiainen.
Rauman Merimuseo.
Merimuseoyhdistykselle tuli ikää tasan kaksikymmentä vuotta, kun Raumalla kesällä 2004 aukaistaan nykyaikainen, uusia elektronisia laitteita hyödyntävä merimuseo kunnioituksen osoituksena menneitten merenkävijäsukupolvien työlle ja uurastukselle. Haaveesta on tullut totta.
AUKAISE OVET !

Voit hankkia DVD-levyn merimuseoyhdistyksen toiminnasta. Tarkemmin klikkaamalla linkkiä:
RAUMAN PERINNEYHDISTYKSET
 

Purjelaivakautta
Fregatti Osmon tarina
Kuunarilaiva Uljas
Merikoulurakennus
Merimuseohaave toteutui
 
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys