Polttlam papa
 
Kauppias-laivanvarustaja Johan Michael Ilvan eli Polttla herr ( 1789-1867 ) oli mies, joka olemuksellaan, teoillaan ja sanonnoillaan on jäänyt Rauman historiaan.

Hän oli rukoilevaisuusliikkeen vahva mies ja oikea lähimmäisenrakkauden ruumiillistuma. Hän antoi pyyteettömästi apuaan ihmisille sekä rahallisesti että hengellisisssä asioissa.Aatteensa mukaisesti hän kulki vaatimattomissa, paikatuissa vaatteissa ja hänellä oli tapana aloittaa keskustelu sanoilla: ”Kyll kummingi”.

Kerrotaan, että Ilvan oli kerran pohjanmaalla laivanostohuutokaupassa tapansa mukaan rähjäisissä vaatteissa. Huutokauppa käytiin ja Ilvan esitti parhaimman tarjouksen. Kun ihmiset näkivät minkälainen mies oli tarjouksen tehnyt, he purskahtivat nauramaan. Tuollainen ryysyläinen. Kysyttiin, oliko herralla takauksia. Ilvan ei ollut moksiskaan vaan vastasi: ” Kyll kummingi, täälp pidäis oleman takkaust”, ja latoi mukana olevasta lippaasta rahamäärän pöydälle, selvinä seteleinä.

Kesällä 2004 esitettiin Raumalla Pinnalan pihalla kahden miehen näytelmä Polttlam papasta. Näytelmän oli käsikirjoittanut Tapio Niemi, joka näytelmässä esitti raumalaista kirkkoherraa Mauritz Ljungbergiä, Polttilan papan aikalaista. Polttlam papaa esitti Hannu Heino.

Näytelmässä, joka kosketteli myös nykyisiä ajankohtaisia asioita, laitettiin kaupunginhallituksen ja valtuuston jäseniä jalkapuuhun. Kuvassa ”rangaistusta” saamassa Tapio Koivukari.

Klikkaamalla kuvia ne suurenevat. Kolmanteen kuvaan liittyy videoleike näytelmästä. wmv-tiedosto, 3 min. Windows Media Player.
 

Näytelmä Polttlam papam polkui
Näytelmästä Polttlam papam polkui
Näytelmä Polttlam papam polkui
Näytelmästä Polttlam papam polkui
 
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys