Muurhaoda miähe
 
Rauman vanhimmalla hautausmaalla on hyvin säilynyt muurihauta. Hautakiven mukaan siihen olisi haudattu kaksi miestä: Samuel Nyberg ja Nils Brander. Kun hautaa sodan jälkeen kunnostettiin, sen sisällä havaittiin olevan kaksi miesluurankoa.

Johan Samuel Nyberg syntyi Raumalla 1762 ja kuoli 1821. Hän perusti Raumalle apteekin ja sai sen kannattamaan , kun keksi liittää apteekin yhteyteen kapakan.
Hänestä tuli varakas mies. Ennen kuolemaansa hän lahjoitti omistamansa Sampaanalan ym. tilat köyhien hyväksi. Vielä nykyisin Nybergin rahasto jakaa apurahoja sosiaalityöhön. Samuel Nyberg eli koko ikänsä poikamiehenä.

Turun akatemian dosentti ja myöhemmin Haapasaaren kartanon omistaja Nils Brander oli Nybergin hyvä ystävä. Hän syntyi 1750 ja kuoli 1841.
Yhdessä miehet suunnittelivat itselleen yhteisen muurihaudan, joka myös toteutettiin. Ajatus yhteisestä leposijasta uhkasi romuttua, kun Nils yht´äkkiä menikin naimisiin. Hauta oli tehty vain kahdelle eikä Samuel myöskään halunnut, että sisään olisi tuotu hameväkeä.

Tästä tosikertomuksesta, jonka Hj.Nortamo on taltioinut teki Tapio Niemi muutama vuosi sitten kahden miehen näytelmän. Se saavutti suuren suosion ja kesällä 2002 näytelmästä valmistettiin elokuva. Näytelmää esittävät Tapio Niemi ja Hannu Heino. Elokuvan ohjasi Jouko Nummela.

Klikkaamalla neljättä kuvaa kuulet katkelman herrojen keskustelusta.Klikkaamalla JN-Kulttuurivideon logoa voit nähdä, mitä raumalaiselokuvia on valmistettu.
 

Muurhaoda miähe
Muurhaoda miähe
Muurhaoda miähe
Muurhaoda miähe
Muurhaoda miähe
 
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys