Kun telefooni tuli
 
Puhelimen maailmanvalloitus oli nopeaa. Sen keksi vuonna 1876 Alexander Graham Bell ja jo kuuden vuoden kuluttua eli v. 1882 toimi Raumallakin oma puhelinlinja. Sen toinen pää oli torin varrella sijainneessa apteekissa (kuva). Klikkaa kuvaa, niin näet, mihin linja johti.

Vuonna 1885 perustettiin Raumalle ensimmäinen puhelinkeskus Kauppakadun varrelle. Silloin katsotaan Rauman puhelinlaitoksen syntyneen. Nimekseen yhtiö sai Rauman Telefooni Oy. Vuosisadan vaihteen jälkeen keskus siirtyi tähän kuvassa näkyvään Pappilankadun varrella sijaitsevaan taloon. klikkaa kuvaa ja näe sekä kuule keskusneidit työssä.
Puhelin oli tullut liike-elämän avuksi. Kuva on vastaperustetun Satakunnan Kenkätehtaan konttorista vuonna 1912. Kuvassa näet kiireistä työskentelyä ja johtajan itsensä puhumassa puhelimeen. Klikkaa kuvaa, niin kuulet, mistä hän puhuu.Niin kuin kaikki uusi teknologia, niin myös puhelin synnytti epäilyjä, jopa pelkoakin. Kirjailija Hj. Nortamo on tämän tuonut esille henkilöhahmollaan Heikkilän isäntä. Klikkaa kuvaa ja näe Heikkilän kammoksuvan puhelinlinjoja ja väittävän puhelimen jopa laiskistavan ihmisiä.
Vuonna 1914 Rauman Telefooni Oy sai oman talon Kalliokadun varrelle, jossa se on vielä tänä päivänä, tosin moneen kertaan laajentuneena ja komistuneena kuten näet kuvaa klikkaamalla.
 

Kun telefooni tuli
Kun telefooni tuli
Kun telefooni tuli
Kun telefooni tuli
Kun telefooni tuli
Sivun valmistamista tuki:
Lännen Puhelin Oy
Lännen Puhelin Oy
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys